Hörapparat/cochleaimplantat, sommar och resor

Under sommaren och semestern far man ofta på en resa, inrikes eller utomlands. Vad ska man komma ihåg när man reser med ett barn som använder hörapparater eller cochleaimplantat?

Läs följande tips och bidra gärna med dina egna!

Om apparaten tappas bort?
Om barnet är litet kan det hända att hörapparaten/processorn tappas bort, och under semestern är det inte så värst avkopplande att söka den försvunna apparaten på en överfull sandstrand, eller att vända om och gå samma gator om igen, febrilt sökande efter apparaten. I värsta fall hittar man den inte och barnet måste spendera resten av semestern utan hörsel. Om apparaten har en tendens att försvinna, lönar det sig att tejpa fast telefonnummer eller e-postadress, eller på annat sätt märka den, så att upphittaren kan ta kontakt. 

Vad ska man ta med?
När man far på en resa, är det bra att packa med tillräckligt med batterier/ackumulatorer och laddare, reservdelar och, ifall det är möjligt, reservhörapparater. När man byter till nya hörapparater på sjukhuset, kan man ibland få med sig de gamla hem. Om barnet har endast ett implantat, kan man före en speciellt lång resa fråga efter en reservprocessor. För elapparaternas del är det bra att kontrollera hur de lokala vägguttagen ser ut och vid behov ta med en reseadapter. 

Minneslista för den som använder hörappara

  • tillräckligt med batterier
  • bytesslangar
  • pump för torkning
  • torktabletter och torkburk/eldriven tork
  • eventuellt en reservhörapparat

inneslista för den som använder CI·      

  • patientkort, där det inopererade implantatet nämns
  • eventuellt en reservprocessor
  • reservsladd och -spole
  • batterier och batterihållare
  • batteriladdare och vid behov en reseadapter
  • fjärrkontroll och laddare
  • torktabletter och torkburk/eldriven tork
  • personlig audiokabel och isoleringskabel

Flygresa
Hörapparaterna rekommenderas vara kvar i öronen när man passerar metalldetektorn vid säkerhetskontrollen. Hörapparaterna utlöser inget alarm, och det är alltid bättre att kunna kommunicera med barnet i den här situationen. Under själva flygresan kan hörapparaterna också vara kvar i öronen. Man kan förstås få lock för öronen, och då kan det hända att barnet inte hör även om hörapparaterna är på. Det är bra att bjuda på ett tuggummi när planet ska lyfta och landa.

CI-användaren kan, enligt dagens instruktioner, passera metalldetektorn vid säkerhetskontrollen med processorn aktiverad. Processorn tar ingen skada av det, även om ljudstörningar kan förekomma. Vid behov kan man visa patientkortet och slippa passera säkerhetsporten, men då sker kontrollen för hand. 

Bilresa
I bilbullret kan det vara svårt att föra en diskussion om det hörselskadade barnet sitter i baksätet. Via backspegeln kan man förmedla läpprörelser, tecken eller Cued speech till baksätet. Om barnet har en FM-apparat, kan man använda den i bilen. Samma hjälp får man av den trådmikrofon som kommer med cochleaimplantatet. 

Resan blir trevligare med ljudböcker och musik, men det förutsätter att barnet har lämpliga hörhjälpmedel. Med en lindrig hörselskada fungerar det bra med hörlurar med öronknappar, men om man behöver förstärkning med hörapparater, så passar det bättre med hörlurskåpor. Olika trådlösa slingor som  används med mobiltelefonerna kan kopplas till vilken ljudkälla som helst och då kan barnet lyssna med hörapparaten i T-läge. Ett barn med CI kan med lämplig tilläggsutrustning koppla processorn direkt till ljudkällan.

Nöjesparker
I vissa nöjesparker kan det hörselskadade barnets följeslagare få ett gratis följeslagararmband, ifall barnet behöver särskilt stöd. Den vuxna kan då fungera som stöd, förmedla eller tolka instruktioner, och se till att barnet får njuta av nöjesparkens utbud på ett tryggt sätt. I de vildaste attraktionerna lönar det sig att ta bort hörapparaterna/processorn, ifall det finns risk att apparaten faller bort. Om farten är hård, kan örat slå emot sitsens sidoskydd, och det gör ont om man har en apparat i örat. I så fall behöver man kontrollera att barnet ändå vet vad det ska göra, även om han eller hon inte hör instruktionerna. 

Borttappad
Föräldrar som rör sig med ett litet barn är ofta oroliga för att barnet ska tappas bort/gå vilse. Man bör lära barnet hur det ska göra om det tappar bort sig från föräldrarna. Familjen kan komma överens om egna regler, till exempel att man ska gå tillbaka till den plats där man senast pratade med varandra, eller till en skild mötesplats som man kommit överens om.  Om det är frågan om ett litet barn med mycket spring i benen, kan en barnryggsäck med koppel vara en bra lösning, åtminstone när man rör sig i folkvimmel. Man kan också tejpa fast namn och telefonnummer på barnets kläder. Det finns infoarmband och -lappar till salu för det här ändamålet, och då kan den person som hittar det borttappade barnet ringa till det telefonnummer som anges.

Vatten
Vatten är något som verkligen hör sommaren till: vattenkrig, en plötslig regnskur och strandliv. Man kan inte undvika att bli våt, och det behöver inte barnet heller. Om barnet hör även utan apparater, så är det kanske säkrast att ta bort apparaterna under de vildaste vattenlekarna. Många klarar sig ändå inte utan apparater, och då kan en tubscarf eller skärmmössa skydda litet från vätan. 

Cochlears processorer tål en vattenskvätt om de används med laddningsbara ackumulatorer. Batterierna behöver luft för att fungera, och av den orsaken har batterihållaren lufthål och är alltså inte vattentät. För Cochlears ”femma” finns det vattentäta skyddspåsar. Med sådana kan barnet dyka med aktiverade processorer. F ör att få processorerna att hållas på plats kan man använda en simmössa eller en scarf.

Om apparaten ändå blir våt, ska man plocka den i delar och sätta dem i torkburken. Det finns många olika torkapparater och oftast ger sjukhusen torktillbehör tillsammans med hörapparaterna. Den vanligaste modellen är en torkburk, som man sätter hörapparaten i tillsammans med en torktablett som suger upp fukt. Om man använder CI, får man oftast en eldriven torkapparat. Det rekommenderas att man använder den regelbundet, för den suger upp fukt och förlänger därmed apparatens livslängd. Om man reser i ett land med fuktigt klimat, lönar det sig att använda torkapparaten dagligen. Då lönar det sig också att vid mån av möjlighet använda laddningsbara ackumulatorer i stället för batterier, just pga att de är täta.

Om det ändå händer att apparaten slutar fungera, ta kontakt med hörcentralen, eller i en nödsituation, med importören. Kunskaper i läppavläsning, tecken eller Cued speech ger ändå ett bra stöd om apparaten försvinner eller går sönder. 

Kom också ihåg!

Sommaren är den bästa tiden för att utöka ordförrådet, eftersom man stöter på nya saker och fenomen. Ha som mål att barnet ska lära sig 100 nya ord eller tecken!