Ensimmäisenä ikävuotena luodaan pohja lapsen kielelliselle kehittymiselle. Lapsi kasvaa nopeasti, joten kuulokojeen korvakappaleen joutuu uusimaan usein, jopa parin viikon välein. Oikean kokoinen korvakappale varmistaa sen, että laite pysyy oikeassa paikassa. Älä odota liian kauan.
Alle puolivuotias lapsi
- Vauvan kielenkehitys alkaa heti syntymästä, joten on tärkeää pitää kuulokojeet päällä aina lapsen ollessa hereillä.
- Kun vauva tarvitsee jotain, jo äidin lähestymisen kuuleminen voi rauhoittaa lapsen.
- Vauva ei aktiivisesti tutki asioita vielä käsillään ennen puolen vuoden ikää, mutta hän voi silti saada kojeen vahingossa putoamaan.
- Hyvä keino estää kuulokojeen joutuminen suuhun on kiinnittää se lapsen vaatteisiin.
- Kuulokojeita voi pitää myös päiväunien ajan, jos kojeiden patterikotelon luukut ovat kunnossa.
- Hyvä paikka kuulokojeen säilyttämiseen on esimerkiks vaippojen vieressä. Sieltä ne ainakin löytyvät varmasti.
- Noin neljän kuukauden ikäisenä vauva alkaa ottaa esineitä käteensä ja tunnustella niitä suullaan. Patterikotelojen sulkeminen on todella tärkeää, sillä nieltäessä patterit ovat myrkyllisiä.
- Tässä iässä lapsi voi yrittää paikallistaa äänenlähdettä.
- Kuulokojeen voi suojata kosteudelta ja likaantumiselta erilaisilla lisävarusteilla.
- Erilaisia suojaus- ja kiinnitysvaihtoehtoja löydät täältä.
Puolivuotias lapsi
- Kuuden kuukauden iässä lapsi oppii käyttämään jalkojaan ja käsiään, joten kannattaa olla erityisen tarkkana, että kuulokoje pysyy paikallaan.
- Tiukasti istuva korvakappale pysyy paremmin paikallaan.
- Lapsi saattaa nähdä paljonkin vaivaa saadakseen riisuttua sukan tai ruokalapun tai kuulokojeen. Vauva ei kuitenkaan ota kuulokojetta pois tahallaan vaan hän harjoittelee käsiensä käyttöä.
Yhdeksän kuukauden ikäinen lapsi
- Yhdeksän kuukauden iässä lapsi alkaa nauttia siitä, että osaa tehdä käsillään asioita. Hän nauttii siis myös korvien ja kuulokojeiden räpläämisestä.
- Kun hän ottaa kuulokojeen pois, älä kiellä tai ole vihainen. Lapsi opettelee vain uusia taitoja. Hän ei varsinaisesti ota kuulokojetta tahallaan pois.
- Kun laitat kuulokojetta takaisin, hymyile. Voit myös kiinnittää vauvan huomion pois korvasta esimerkiksi juttelemalla.
Noin vuoden ikäinen lapsi
- Kävelemään opettelevat vauvat ovat liikkeissään vikkeliä. Myös heidän sormensa ovat yhtä nopeita, joten kuulokojeen kanssa täytyy olla tarkkana.
- Kun lapsi opettelee motorisia taitoja, on hänelle tärkeää opettaa se, että vain aikuiset saavat ottaa kuulokojeen pois.
- Kuulokojeen pitäminen koko hereillä olon ajan on tärkeää aivojen sekä sosiaalisen ja kielellisen kehityksen kannalta.
- Muista kuitenkin ottaa kuulokoje pois tai suojata ne vesileikkien ajaksi.
- Vauvan luonne vaikuttaa tässä vaiheessa paljon. Rauhalliset lapset oppivat nopeammin jättämään kuulokojeen rauhaan. Aktiiviset vauvat sen sijaan voivat hermostua helposti. Voit lohduttaa lasta, mutta pidä huoli, ettei kuulokojeen räpläämisestä tule vain keino saada huomiota.
Lue myös: